New guy...Mini 30 issue

Help Support Ruger Forum:

WER74

Bearcat
Joined
Sep 27, 2009
Messages
10
Hi all, new guy here from KY, been lurking a while. I traded for a Mini 30 a while back and finally got to shoot it today. Sweet feeling gun, no problem with accuracy, but when I first put the mag in and pull it back and release, there is a problem with feeding. I have to do it two or three times before the round will chamber. This is a gun with serial number starting in 189, if that makes a difference. Didn't clean it before shooting so I suppose that could be a factor. The mag is the factory five rounder.

Any ideas?

Thanks,

Erik
 

WER74

Bearcat
Joined
Sep 27, 2009
Messages
10
I haven't oiled it yet. As for the slide, was letting it slam forward. I'm giving the gun a good cleaning tonight and hope to be able to shoot it again soon.
 

gunman42782

Hunter
Joined
Jan 4, 2004
Messages
3,139
Location
KY
Try having the bolt locked back, then inserting the mag, then pull back on the bolt and release.
 

WER74

Bearcat
Joined
Sep 27, 2009
Messages
10
The mag was as in there as it can get. I will try inserting mag with bolt back. Also, the ammo was Brown Bear. Doubt that makes a difference for this issue. Thanks!
 

Leucoandro

Single-Sixer
Joined
Jun 29, 2006
Messages
448
Location
Dededo, Guam
Did you make sure that the hole on the front of the magazine went over the button/pin/knob that sticks out inside the magazine well?


Charlie
 

WER74

Bearcat
Joined
Sep 27, 2009
Messages
10
Turns out the rounds weren't seated fully back in the mag. Didn't know I needed to 'pack' em down first. Thanks for all the suggestions. Good info here.
 

Latest posts

Top